zondag 6 mei 2012

Basis risotto.

Risotto klink als lastig maar als je de juiste stappen volgt is het gemakkelijk en uiteindelijk ook lekker. Ik heb wel ongelofelijk vaak geoefend om de 'bite' goed te krijgen. Als je hem eenmaal hebt dan dan het niet meer stuk.

Bouillon maken, kaas raspen en uitje fruiten. Boter en olie verhitten.



Dan maak je de soffritto. Dat is italiaans voor het fruiten van het uitje, tot het zacht is. Neem hier gerust 5 tot 10 minuten voor.



Dan komt de tostatura of te wel het bakken van de rijst. Schep hem lekker om in de soffritto en laat het laagje om de rijst knappen. Doe er een beetje saffraan bij.



Dan komt het blussen. Dit kan gelijk met de bouillon, maar ook een tussenstap in de vorm van een scheut drank.



Het lekkerste vind ik Noully Prat. Heeft helemaal niets met Italie te maken maar geeft een beetje zoete smaak. Vervolgens schep je er de bouillon bij en roer deze steeds door de rijst. Een beetje laten droogkoken en weer een schep erbij totdat de 'bite' goed is.



Nu heb je twee mogelijkheden. Er zijn mensen die houden van natte risotto, anderen willen weer een drogere. Als je een scheut bouillon er roert en gelijk de kaas dan heb je de natte variant. Als je eerst de risotto laat droogkoken en dan de kaas erdoor roert heb je de drogere variant.



De kaas erdoor roeren heet mantecatura.



Als je dit kan maken dan kan je ook variƫren met verschillende bouillons enz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten